Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Ψυχιατρική στην ειδικότητα στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ το 1999 και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2002. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν: «Το κάπνισμα σε σχιζοφρενείς υπό φαρμακευτική
Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, Καθηγητής Ψυχιατρικής, PhD, Επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας
O Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ.
Ολοκλήρωσε την εξειδίκευσή του στην Ψυχιατρική στην ειδικότητα στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ το 1999 και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2002. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν: «Το κάπνισμα σε σχιζοφρενείς υπό φαρμακευτική αγωγή. Πρόγραμμα περιορισμού-διακοπής του καπνίσματος σε μια ψυχιατρική κλινική».
Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Λέκτορας Ψυχιατρικής το 2003. Έγινε στη συνέχεια Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και μετά Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής. Το 2018 εκλέχτηκε Καθηγητής Ψυχιατρικής. Εργάσθηκε σε πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές γενικού νοσοκομείου (Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου») καθώς και ειδικού νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης). Το 2010 ξεκίνησε τη λειτουργία της Υπηρεσίας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στη Θεσσαλονίκη.
Όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει στην εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της ιατρικής και της ψυχολογίας, καθώς και ειδικευομένων ψυχιατρικής. Tο κύριο ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ψυχοφαρμακολογία, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, 1ο ψυχωτικό επεισόδιο, ψυχομετρία και νευροψυχολογία. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 350 ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή και Ελληνικά περιοδικά ή ανακοινώθηκαν σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια ή υπήρξαν κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Από αυτές 116 αναφέρονται στο Pubmed και 188 στο Google Scholar με συνολικά 3865 βιβλιογραφικές αναφορές, h-index: 35 και i10-index: 75.
Είναι Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, μέλος της Κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση και μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από τον COVID-19.
Είναι στρατιωτικός γιατρός με βαθμό Γενικού Αρχιάτρου και υπηρετεί ως επιμελητής στην ψυχιατρική κλινική του 424 ΓΣΝΕ.
Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα «Κοινωνική γνωστική αντίληψη και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα σε ασθενείς με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο» και και έχει συμμετέχει ως συγγραφέας σε 14 δημοσιεύσεις
Ευάγγελος Ντούρος, Γιατρός Msc, Phd
Ο Ευάγγελος Ντούρος αποφοίτησε από την Ιατρική του Α.Π.Θ. το 1999 και έλαβε την ειδικότητα της ψυχιατρικής από τη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ. το 2008.
Είναι στρατιωτικός γιατρός με βαθμό Γενικού Αρχιάτρου και υπηρετεί ως επιμελητής στην ψυχιατρική κλινική του 424 ΓΣΝΕ.
Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα «Κοινωνική γνωστική αντίληψη και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα σε ασθενείς με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο» και και έχει συμμετέχει ως συγγραφέας σε 14 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Έχει επίσης συμμετάσχει ως ομιλητής σε περισσότερα από 50 συνέδρια.
Έχει εργαστεί για περισσότερα από 12 χρόνια σε υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής και έχει ενδιαφέρον στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.
Δήμητρα Γούσιου, Ψυχολόγος Msc
Η Δήμητρα Γούσιου είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας σύμφωνα με τα πρότυπα της EABCT (European Association for Behavioural and Cognitive Therapies). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχική Υγεία του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει εργαστεί σε διάφορες δομές ψυχικής υγείας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ασκώντας ψυχοθεραπευτικό έργο. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικές ημερίδες στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με την ερευνητική δραστηριότητα και έχει παρακολουθήσει έναν αριθμό επιμορφωτικών προγραμμάτων πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας.
Λάγιος Ιωάννης, Κοινωνικός Λειτουργός
Ο Λάγιος Ιωάννης είναι απόφοιτος του τμήματος κοινωνικής εργασίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου του Ηρακλείου Κρήτης, από το 2008. Έχει εργαστεί σε κέντρα ψυχικής υγείας, κοινωνικές υπηρεσίες, ψυχιατρεία, αλλά και ως ιδιώτης επιχειρηματίας, για τα τελευταία 15 έτη, στην Ελλάδα αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί εργάστηκε για έξι έτη, ξεκινώντας από την θέση του forensic schizophrenia keyworker, μετέπειτα ως clinical social worker για chronic psychotic services, στη συνέχεια ως line manager σε μονάδα πρώιμης παρέμβασης στην ψύχωση ενώ παράλληλα δούλευε και στην crisis team. Τέλος εργάστηκε ως forensic social work department leader σε ψυχιατρικό νοσοκομείο υψηλής ασφαλείας για άτομα με παραβατική συμπεριφορά. Αντιλαμβάνοντας την σημαντικότητα του νομικού πλαισίου προστασίας των ωφελουμένων πέραν του κλινικού, μεταπήδησε και στον νομικό τομέα, διεκπεραιώνοντας εισαγγελικές διαδικασίες για ευάλωτα άτομα με διπλή διάγνωση όπως ψυχιατρικά προβλήματα σε συνδυασμό με νοητική υστέρηση, αυτισμό, παραβατικότητα και χρήση ουσιών (court of protection, deprivation of liberty safeguards, mental capacity assessments, safeguarding from abuse, placement reviews).
Σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως κοινωνικός λειτουργός στη μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση ΠΝΟΕΣ.skg της ΕΠΑΨΥ αλλά και ως project manager σε έναν πολυχώρο δημιουργικής απασχόλησης μέσω της τέχνης (kato.skg) για νέους με ανησυχίες και μη.
Χριστίνα Λαγογιάννη, Ψυχολόγος MSc
Η Λαγογιάννη Χριστίνα πήρε πτυχίο ψυχολογίας από το Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές σε θέματα παιδιών και εφήβων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Εκπαιδεύτηκε στην αφηγηματική και στη συστημική θεραπεία και στην τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR. Έχει εκπαιδευτεί στον Ανοιχτό Διάλογο στο Open Dialogue UK. Στο παρόν εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Τα συναισθήματα του θεραπευτή στη διεργασία της θεραπείας ζεύγους» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί σε οργανώσεις για κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες και σε σχολικά πλαίσια.
Ειρήνη Μούτσου , Ψυχολόγος Msc
Η Ειρήνη Μούτσου σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία. Επί του παρόντος, είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο ίδιο Τμήμα και ασχολείται με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Ακόμη, έχει ειδικευθεί στην Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία, στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας. Έχει εργαστεί σε ποικίλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένων κέντρων ψυχικής υγείας, ψυχιατρικών κλινικών, σχολείων, και δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Απόστολος Μπλέκας
Ο Μπλέκας Απόστολος είναι ψυχίατρος, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Κλινική Ψυχική Υγεία από το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα και πιστοποιήσεις ψυχοφαρμακολογίας του Neuroscience Education Institute. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και στο παρελθόν έχει εργαστεί σε πλαίσιο ψυχιατρικής κλινικής αλλά και σε προγράμματα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Έλενα-Ιωάννα Ναζλίδου, Ψυχολόγος Msc
H Έλενα-Ιωάννα Ναζλίδου αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. το 2011, από όπου στη συνέχεια έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Γνωστική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία. Επί του παρόντος είναι Υποψήφια Διδάκτορας στον τομέα Νευροεπιστημών και Αισθητήριων οργάνων του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Ακόμη, από το 2017 είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε 11 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη μελέτη των γνωστικών λειτουργιών και της κοινωνικής νόησης σε ψυχιατρικές παθήσεις. Έχει εργαστεί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ως ψυχολόγος και ως συντονίστρια πεδίου με τοποθέτηση στο ψυχιατρικό τμήμα του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Θ και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Θάνος Ξαφένιας, Ψυχίατρος Phd
Ο Θάνος Ξαφένιας αποφοίτησε από την Ιατρική του Α.Π.Θ. το 1999 και έλαβε την ειδικότητα της ψυχιατρικής από τη Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική του Α.Π.Θ. το 2008. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη συννοσηρότητα ψυχικής διαταραχής και χρήσης ουσιών. Εργάστηκε στον ΟΚΑΝΑ για περισσότερο από 15 χρόνια κατέχοντας για πάνω από 12 έτη θέσεις ευθύνης ως επιστημονικά υπεύθυνος δομών του Οργανισμού. Έχει επίσης εμπειρία από τη θητεία του σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές όπως επίσης και από την ιδιωτική του πρακτική.
Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς του γνώρισε την ψυχανάλυση και συμμετείχε ενεργά σε σεμινάρια και παρουσιάσεις. Από το 2014 είναι μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής (ΝΛΣ) και από το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 είναι συνεργάτης διδάσκων του Κέντρου Ψυχαναλυτικών Ερευνών της Αθήνας.
Ματίνα Τζουβάρα, Ψυχολόγος Msc
Η Ματίνα Τζουβάρα είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Αγωγή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα είναι εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια στη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Έχει εργαστεί σε ψυχιατρικές κλινικές, Κέντρα Ψυχικής Υγείας καθώς και σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα. Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί σε ποικίλες κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ξενώνων και οικοτροφείων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης καθώς και Κέντρων Ημέρας Ψυχικής Υγείας.